Vår mat

All mat vi serverar tillagas dagligen av vår egen kock. Maten lagas från grunden och vi följer Livsmedelsverkets näringsrekommendationer. Vi strävar efter att i första hand använda oss av svenska och närodlade produkter. Vi erbjuder en varierad matsedel och den kan bestå av rätter som barnen tidigare ätit men ibland får de även möjlighet att pröva på något nytt! Varje vecka har vi en kött, en fågel, en fisk och en vegetarisk rätt och på fredagarna äter vi buffé av det som blivit över under veckan – för att minska matsvinn.

För att uppmuntra barnen att äta mer grönsaker och frukt ser vi till att det finns 1-2 olika alternativ till frukost/ mellanmål och till lunchen erbjuder vi 4-5 olika alternativ samt en kålsallad. Till lunchen serveras såväl kalla som varma grönsaker.

Till frukost serveras det varje dag hembakat bröd, knäckemackor samt antingen fil med flingor och egengjord müsli eller gröt med vår hemkokta sylt.

Mellanmålen kan bestå av hembakat bröd, pannkakor, äppelkräm, smoothie eller favoriten pizzamackor.

Vi passar även på lite då och då att laga mat utomhus över öppen eld eller i våra stormkök för att ge barnen även denna upplevelsen.

För oss är det viktigt med lugna och trevliga matstunder där barn och pedagoger äter tillsammans. Personalen är viktiga förebilder för barnen och förmedlar varje dag en positiv syn på maten och stunderna vid matbordet.

Vi är väldigt glada och stolta över vårt kök och den goda maten vi har på vår förskola.