Vår verksamhet

Förskolans inriktning är att främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet. Detta görs ute i naturen baserat på barnens idéer, tankar och funderingar. På så sätt får barnen erfarenheter, kunskaper och färdigheter som ett komplement till uteleken. Det ges mycket utrymme för lekfullhet när man har naturen som lekplats. Det är också lätt att hitta material i naturen som vi kan använda i leken så väl som i alla skapande aktiviteter.
Varje termin arbetar vi med ett tema som på något sätt kan kopplas till naturen, temat och dess inriktning tillkommer efter vad barnen pratat om och visat intresse för.

Bladlusen

Bladlusen är där vi hör hemma. Vi har en stor gård med många vrår och rum i det gröna. På gården hittar ni bland annat en lekstuga, två olika hus med rutschkanor, en stor sandlåda med ett bageri precis intill och i det ena röda huset finns det hammare, spik, såg och brädor för den som vill skapa något. Under taket på vår altan har vi vår målarateljé för den kreative, samt tågbana och klossar mm, där finns även bord och bänkar att sitta vid för lunch eller andra aktiviteter. I kåtan som vi har på gården avnjuter vi ibland någon av dagens måltider och när det är dåligt väder kan vi gå in där för att få en liten mysig stund som ger möjlighet till avkoppling och värme.
När vädret börjar bli kyligare så har vi även möjlighet att sitta inomhus och äta eller ha olika aktiviteter. Det finns även ett lekrum med massa olika leksaker och en myshörna för den som vill sitta och läsa en bok.
På andra sidan vägen ligger Öja idrottsplats där vi ha fri förfogande rätt.

Sandskogen

Två dagar i veckan åker vi iväg med de äldre barnen i våra minibussar, oftast blir det till Sandskogen där vi har tillgång till en värmestuga. Där får barnen möjlighet att utforska och upptäcka naturen på ett nära håll samt uppleva djurens och växternas samspel. Barnens fantasi och motorik får möjlighet att stimuleras i den kuperade skogsmiljön.

Minibussarna

Tack vare att vi har två minibussar som är utrustade med godkända bilbarnstolar, öppnar sig massor av möjligheter för oss att upptäcka både nya och gamla platser. Några dagar i månaden ger vi oss ut på längre turer i våra minibussar. Det kan vara att besöka t.ex. återvinningen, olika lekplatser, äppelplockning, skogsutflykter, åka till sjöar eller åar, Fyledalen, badhuset eller andra aktiviteter som barnen föreslår och önskar.

Maten

På förskolan har vi en egen kock som planerar och tillagar all vår mat. Detta gör att barnen får möjlighet att påverka vad som finns på menyn, samt att de kan vara delaktiga i matlagningen när tillfälle ges.
Vi strävar efter att få tag på så mycket så möjligt av våra råvaror från Sverige, att de är närproducerat och ekologiskt, samt säsongsanpassat så gott vi kan.
Tack vare våra fina grillplatser på gården och vid vår värmestuga i Sandskogen har vi även möjlighet att laga en hel del mat utomhus över öppen eld.
Varje vecka serveras det en kötträtt, en fiskrätt, en vegetarisk rätt och en rätt som innehåller fågel.

Allmän info

Vi är en liten arbetsplats med 6 anställda, fördelat på förskollärare, barnskötare och kock.
Vi försöker hålla vår barngrupp lagom stor med 25-30 barn.
Öppettiderna är efter behov med öppning tidigast 6.30. För närvarande är öppettiderna 6.30-17.30